Tineke Wink

 

Tineke Wink

In 2008 jaar maakte ik kennis met Hatha Yoga. Tot mijn verbazing waren de houdingen en de ademhalingen uitdagend en tegelijkertijd heerlijk ontspannend.

Na een aantal weken één keer per week Hatha Yoga te hebben beoefend, merkte ik al verbetering in de asana’s en ademhaling, maar ook dat ik na de yoga heerlijk in slaap viel.

Maar het belangrijkste wat yoga voor mij deed was het genezen van mijn rugprobleem. Een jaar kon ik helemaal niets. Ik heb allerlei dingen geprobeerd, maar niets hielp echt, totdat ik de combinatie yoga en chiropractor deed. Ik had nooit meer verwacht zonder rugpijn te leven en weer (volop) te kunnen sporten.

Ik wilde meer over yoga weten en ging internationale yoga trainingen volgen waarbij alle dagen in het teken stonden van yoga. Na verschillende ervaringen met yoga waaronder Yoga Nidra, Yin Yoga, Sup Yoga, Aerial Yoga, en Meditation, groeide mijn interesse in yoga alleen maar meer.

Toen ik kennis maakte met de geweldige – en tevens bekende – Amerikaanse yogaleraar David Swenson, leerde ik Ashtanga Yoga kennen. Ashtanga werd mijn nieuwe liefde!

Tijdens de trainingen bestond de helft van de groep uit mannen, het was hard werken en zweten maar er na voelde ik mij ontspannen, opgeladen en meer bewust in het leven. Daardoor ben ik bewuster gaan eten, drinken en leven.

Om me nog meer te verdiepen in de Ashtanga, heb ik de Ashtanga Yoga Intensieve Training opleiding gevolgd en deze in november 2013 afgerond.

Yoga is voor mij een levensstijl geworden waar ik veel energie en kracht uit haal. Eén of twee weken geen yoga en mijn rug begint weer te zeuren. Yoga is voor mij een soort APK voor lichaam en geest.

Onze geest wordt voortdurend geprikkeld. En bovendien: we zitten of staan veel, wat ons lichaam niet goed doet. Geef jezelf deze yoga APK en voel de voordelen voor zowel voor lichaam als geest.

Naast Ashtanga Yoga Teacher Training van David Swenson, heb ik ook veel kennis mogen ontvangen van geweldige docenten over de hele wereld zoals Gregor Maehale, Luke Jordan, Matthew Sweeney,  Kino MacGregor, Ron van der Post, Sandra Carson en Jose De Groot, Rob Hess, Lennart Keijzer en Nianna Bray.

Ook heb ik ontzettend veel geleerd van mijn docenten van mijn opleiding Ashtanga Yoga Intensieve Training en dan in het bijzonder Claudia Pradella (ASYA).

Manon Simonis-Bruens heeft mij veel geleerd tijdens mijn stageperiode. Bij haar heb ik later ook de Teacher Intensive Training Weekend Therapeutic Adjustment gevolgd.

Ook de Bivag met hun mooie en bijzondere Yin Yoga opleiding heeft mij weer andere inzichten en kennis over de Yin Yoga geleerd en hoe onze energiebanen, chakra’s en bindweefsel reageren op allerlei factoren. Persoonlijk heeft de The Heart opleiding/retrait mij heel veel opgeleverd, veel geleerd over mijzelf en het blijft door ontwikkelen. Het heeft eerst veel weerstand opgeleverd bij mijzelf, en dacht dat dit de minst volle opleiding was, nu echter kom ik hele waardevolle lessen van mijn Teachers Katiza en Sahaj tegen..belangrijke les….be patient, sommige dingen hebben tijd nodig, voordat de puzzelstukjes op zijn plaats vallen!