Yin Yoga

IMG_3636 (2)

Yin Yoga richt zich op de dieper gelegen weefsels (die yin zijn) zoals banden, pezen, bindweefsel en gewrichten. Dit in tegenstelling tot de meeste andere yogavormen, die yang zijn, en zich vooral richten op het versoepelen en versterken van het spierweefsel.

Deze dieper gelegen weefsels zijn stugger dan spieren, waardoor meer tijd nodig is om erop in te werken. Omdat je bij Yin Yoga een langere tijd in een pose blijft, heb je meer tijd om je aan de houding over te geven. De zwaartekracht, in combinatie met je ademhaling, kan dan haar werk doen. Alle houdingen worden liggend of zittend op de grond uitgevoerd, waardoor je kunt overgeven aan de zwaartekracht. Alle vormen van yoga stimuleren de doorstroming van energie langs de meridianen, de energiebanen in ons bindweefsel. Omdat Yin Yoga beoefenaars langer in de houding blijven, hebben ze meer tijd om deze subtiele energie te ervaren.

Yin Yoga houdingen zijn dan ook passief van aard, maar zeker niet minder intensief, omdat ze lang (tussen de 3 tot 5 minuten) worden volgehouden.

Waarom Yin yoga: Yin Yoga geeft je de tijd en ruimte om je lichaam te voelen en dieper te gaan in je houding. Paul Grilley, de her ontdekker van de Yin Yoga zegt het volgende: “Yin Yoga is een tegenhanger van yang sporten. Bij Yin Yoga richt je op het bindweefsel en de gewrichten waar je de rek voelt. Yang sporten richten zich op de kracht van de spieren, Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel.”

Je ziet bij atleten, zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Belangrijk is om de maximale bewegingsvrijheid in de gewrichten te behouden.